top of page

Blood Flow Restriction Training

IMG_3787.HEIC

Blood Flow Restriction Training (BFRT)

 

Ook wel bekend als occlusie training of kaatstraining, is een trainingsmethode waarbij de bloedstroom naar de spieren gedeeltelijk wordt beperkt terwijl je oefeningen uitvoert. Dit wordt meestal bereikt door het aanbrengen van een drukmanchet of speciale elastische banden rond de ledematen, zoals armen of benen, om de bloedcirculatie tijdelijk te verminderen. De druk is echter niet zo hoog dat het de volledige bloedtoevoer afsluit.

BFRT is ontwikkeld als een manier om spiergroei en krachttoename te bevorderen met lichtere gewichten dan normaal gesproken vereist zouden zijn bij traditionele krachttraining. Het is gebaseerd op het idee dat het beperken van de bloedstroom naar een spier tijdens oefeningen kan leiden tot metabole stress en andere fysiologische reacties die gunstig zijn voor spiergroei en herstel.

Tijdens BFRT worden de volgende stappen gevolgd:

  1. Drukbeperking: Een drukmanchet of banden worden aangebracht rond de ledematen (meestal aan de bovenkant van de armen of benen). De druk is hoog genoeg om de uitstroom van bloed uit de spieren te beperken, maar niet zo hoog dat het de bloedtoevoer volledig stopt.

  2. Lichte belasting: Je voert oefeningen uit met lichte gewichten (ongeveer 20-30% van je normale maximale belasting) terwijl de druk op de ledematen wordt gehouden. Dit kunnen zowel krachtoefeningen als aerobe oefeningen zijn.

  3. Hoge herhalingen: Tijdens de oefeningen wordt meestal een hoger aantal herhalingen uitgevoerd dan bij traditionele krachttraining. Dit helpt om de spieren meer te belasten ondanks het lichte gewicht.

De verhoogde metabole stress en verminderde zuurstofaanvoer naar de spieren als gevolg van de beperkte bloedstroom kunnen leiden tot verschillende fysiologische reacties, zoals een verhoogde afgifte van groeifactoren en hormonen die spiergroei bevorderen. BFRT kan voordelen hebben voor mensen die herstellen van blessures, ouderen, of mensen die om welke reden dan ook niet in staat zijn om zware gewichten te tillen.

Hoewel BFRT veelbelovend lijkt, is het belangrijk op te merken dat het nog steeds een relatief nieuwe techniek is en dat er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit, veiligheid en lange-termijnresultaten volledig te begrijpen. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van BFRT, is het raadzaam om dit te doen onder begeleiding van een gekwalificeerde professional die ervaring heeft met deze techniek. Binnen onze praktijk zal Thomas jullie hierin kunnen begeleiden!

Wenst u een afspraak te maken?

Tel: +32 9 225 80 11

Mail: info@kinea.be

bottom of page