top of page

Blood Flow Restriction Training

IMG_3787.HEIC


Hoe werkt Blood Flow Restriction Training?
Er wordt gebruik gemaakt van een cuff, een soort bloeddrukmeter achtige tourniquet. De cuff wordt zo hoog mogelijk om een arm of been gedaan en opgepompt met een knijppompje tot een druk tussen de 100 en 200 mmHg. Deze druk creëert vervolgens een lokaal zuurstofarm gebied in de omvatte spier, doordat de toestroom van bloed belemmerd wordt. In de spier komt tijdens de training een enorme hoeveelheid lactaten (melkzuur) en metabolieten vrij. 

Metabole stess
Het werkingsmechanisme van de trainingsvorm berust dan ook op de grote ophopingen van deze "metabole stress". Deze is een van de manieren om spiergroei te stimuleren. Ook wordt een acute toename in hormonen als groeihormoon (hGH) en testosteron waargenomen tijdens korte rusttijden van 30 tot 60 seconden bij deze vorm van training.

Satellietcellen
Daarnaast is er ook nog een theorie waarbij BFRT een werking heeft op de zogenoemde satellietcellen of spierstamcellen. Dit zijn cellen welke normaalgesproken inactief zijn, maar geactiveerd worden wanneer er grote spierschade of een blessure ontstaat. Deze satellietcel doneert aan en fuseert met de spiervezel om deze te assisteren bij het herstellen van de schade. Ook stimuleren satellietcellen de eiwitaanmaak in de spiervezel tijdens Blood Flow Restricted Training.

 

Wenst u een afspraak te maken?

Tel: +32 9 225 80 11

Mail: info@kinea.be

bottom of page