top of page

Manuele therapie

IMG_6273_edited.png

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van kinesitherapie die zich richt op het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat, met de nadruk op gewrichten, spieren en zenuwen. Het belangrijkste kenmerk van manuele therapie is het gebruik van handmatige technieken en manipulaties om pijn te verminderen, de bewegingsvrijheid te vergroten, en de algehele functie van het lichaam te verbeteren.

De doelen van manuele therapie zijn onder andere:

  1. Pijnvermindering: Door middel van specifieke technieken kan de pijn die wordt veroorzaakt door gewrichts- of spieraandoeningen verminderd worden. Dit gebeurt door het verbeteren van de bloedcirculatie, het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van druk op zenuwen.

  2. Verbetering van mobiliteit: Manuele therapie richt zich op het herstellen van de normale bewegingspatronen van gewrichten. Door het toepassen van gecontroleerde bewegingen en manipulaties, kunnen beperkingen in de beweging worden verminderd of geëlimineerd.

  3. Herstel van functie: Door de pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten, draagt manuele therapie bij aan het herstel van de algehele functie van het lichaam. Dit kan variëren van het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren tot het weer actief kunnen deelnemen aan sport en andere activiteiten.

  4. Ondersteuning van het zelfherstellend vermogen: Manuele therapeuten werken samen met het lichaam's eigen vermogen om te genezen. Ze helpen het lichaam om zichzelf te herstellen door het wegnemen van obstakels die de natuurlijke genezingsprocessen belemmeren.

Manuele therapie omvat verschillende technieken, waaronder:

  • Mobilisaties: Zacht bewegen van gewrichten binnen hun natuurlijke bewegingsbereik om stijfheid te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

  • Manipulaties: Snelle, korte bewegingen met een specifieke kracht worden toegepast op een gewricht, vaak hoorbaar als een "knak". Dit kan helpen bij het herstellen van bewegingsvrijheid.

  • Stretching: Gecontroleerde rektechnieken om spieren en weefsels te ontspannen en de bewegingsvrijheid te vergroten.

  • Zachte weefseltechnieken: Behandeling van spieren en bindweefsel om spanning te verminderen en de doorbloeding te bevorderen.

  • Oefentherapie: In sommige gevallen kan manuele therapie gecombineerd worden met specifieke oefeningen om de stabiliteit en kracht van het bewegingsapparaat te verbeteren.

 

Onze gekwalificeerde manueel therapeut hebben geavanceerde training en expertise in het toepassen van deze technieken. Het is belangrijk om een professional te raadplegen die gekwalificeerd is en over de nodige kennis beschikt om een grondige evaluatie uit te voeren en de meest geschikte behandeling te bieden op basis van jouw individuele behoeften en aandoeningen.

Wenst u een afspraak te maken?

Tel: +32 9 225 80 11

Mail: info@kinea.be

bottom of page