top of page

Dry Needling

IMG_6344_edited.png

Myofasciale therapie / Dry Needling

Dry needling is een medische behandelingstechniek die wordt gebruikt om pijn en spierklachten te verlichten. Het maakt gebruik van dunne naalden die in specifieke triggerpoints of knopen in de spieren worden ingebracht. Deze naalden zijn vergelijkbaar met de naalden die worden gebruikt bij acupunctuur, maar de benadering en het doel van de behandeling zijn anders.

Bij dry needling worden naalden rechtstreeks in verharde en gespannen spieren ingebracht, die ook wel triggerpoints worden genoemd. Triggerpoints zijn lokale knopen of bundels in spiervezels die pijn, spanning en bewegingsbeperking kunnen veroorzaken. Deze punten kunnen ontstaan door overbelasting, blessures, stress, slechte houding en andere factoren.

Het doel van dry needling is om deze triggerpoints te deactiveren, de spierontspanning te bevorderen en de pijn te verminderen. Wanneer de naald wordt ingebracht, kan er een lokaal samentrekken van de spier optreden, wat bekend staat als een "twitch response". Dit kan soms wat ongemak veroorzaken, maar het duidt erop dat de triggerpoint wordt behandeld. Na de behandeling kunnen de spieren zich vaak meer ontspannen en kan de bewegingsvrijheid verbeteren.

Het belangrijkste verschil tussen dry needling en acupunctuur is het doel en de benadering. Terwijl acupunctuur gericht is op het beïnvloeden van energiestromen langs meridianen om het algehele welzijn te bevorderen, richt dry needling zich specifiek op het behandelen van spierproblemen en pijn. Het is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes.

Dry needling wordt uitgevoerd door gekwalificeerde medische professionals, zoals fysiotherapeuten of chiropractors, die gespecialiseerde training hebben ontvangen in deze techniek. Het is belangrijk om een professional te raadplegen die ervaring heeft met dry needling en die een grondige evaluatie kan uitvoeren om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor jouw specifieke aandoening.

Wenst u een afspraak te maken?

Tel: +32 9 225 80 11

Mail: info@kinea.be

bottom of page