top of page

Pre- en postoperatieve
revalidatie

Pre- en postoperatieve revalidatie bij een kinesitherapeut zijn belangrijke onderdelen van het zorgproces voor mensen die een chirurgische ingreep ondergaan. Deze vorm van revalidatie is ontworpen om u als patiënt te helpen bij de voorbereiding op de operatie en bij het herstel na de operatie. Hier is een overzicht van wat beide fasen inhouden:

 

Preoperatieve revalidatie:

  1. Educatie: De kinesitherapeut zal u informeren over wat u kan verwachten tijdens en na de operatie. Dit omvat informatie over mogelijke pijn, beperkingen en de revalidatieperiode na de operatie.

  2. Fysieke voorbereiding: Afhankelijk van het type operatie en de algehele gezondheid, kan de kinesitherapeut specifieke oefeningen en bewegingsprogramma's aanbevelen om de spierkracht, flexibiliteit en algehele conditie te verbeteren. Sterkere en gezondere spieren en gewrichten kunnen het herstel na de operatie versnellen.

  3. Ademhalingsoefeningen: Als de operatie invloed heeft op de ademhaling, zoals bij borstoperaties, kan de kinesitherapeut ademhalingsoefeningen aanleren om de longfunctie te optimaliseren en complicaties zoals longontsteking te voorkomen.

  4. Pijnmanagement: De kinesitherapeut kan technieken aanleren voor pijnmanagement en comfort, zoals het gebruik van kussens of ondersteunende hulpmiddelen om ongemak te verminderen.

 

Postoperatieve revalidatie:

  1. Pijnbestrijding: Na de operatie kan de kinesitherapeut technieken aanleren om pijn te beheersen, zoals het toepassen van ijs of warmte, het gebruik van pijnstillers zoals voorgeschreven door de arts, en het leren van ontspanningstechnieken.

  2. Mobilisatie en beweging: De kinesitherapeut zal helpen bij het opnieuw opbouwen van mobiliteit en het voorkomen van complicaties zoals spieratrofie, stijfheid en trombose. Afhankelijk van de operatie kan dit beginnen met eenvoudige bewegingen in bed en geleidelijk overgaan in staan, lopen en andere activiteiten.

  3. Kracht- en flexibiliteitstraining: Om verlies van spierkracht en flexibiliteit te voorkomen, zal de kinesitherapeut aangepaste oefenprogramma's ontwikkelen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

  4. Functionele training: Naarmate het herstel vordert, zal de kinesitherapeut de patiënt helpen bij het terugkeren naar dagelijkse activiteiten en werk. Dit omvat vaak functionele training om u te helpen de fysieke vaardigheden te herwinnen die nodig zijn om een actief en onafhankelijk leven te leiden.

  5. Monitoring en aanpassing: De revalidatie zal worden aangepast aan de voortgang en eventuele complicaties die zich kunnen voordoen tijdens het herstel.

 

Het doel van zowel pre- als postoperatieve revalidatie is om het herstelproces te versnellen, complicaties te verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat de exacte aard en duur van de revalidatie sterk afhangt van het type operatie en de individuele behoeften van de patiënt. Samenwerking met de chirurg en andere zorgverleners is essentieel om een succesvol herstel te bevorderen.

Wenst u een afspraak te maken?

Tel: +32 9 225 80 11

Mail: info@kinea.be

bottom of page