top of page

Zwangerschaps-begeleiding

Zwangerschapsbegeleiding bij een kinesitherapeut is een gespecialiseerde vorm van zorg die gericht is op het ondersteunen en begeleiden van zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap en na de bevalling. Het doel is om de fysieke gezondheid en het welzijn van de moeder te bevorderen, eventuele ongemakken te verminderen en zich voor te bereiden op een gezonde bevalling en herstel achteraf.

Hier zijn enkele aspecten van zwangerschapsbegeleiding bij een kinesitherapeut:

  • Prenatale Oefeningen: Kinesitherapeuten kunnen zwangere vrouwen leren hoe ze veilige en effectieve oefeningen kunnen doen om hun spierkracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te behouden of te verbeteren. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van rugpijn, bekkenpijn en andere ongemakken die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.

  • Houding en lichaamsmechanica: Zwangerschap kan de lichaamshouding veranderen en extra druk uitoefenen op bepaalde spieren en gewrichten. Kinesitherapeuten kunnen advies geven over hoe zwangere vrouwen hun houding kunnen verbeteren en hoe ze op een gezonde manier kunnen bewegen om ongemak te minimaliseren.

  • Bekkenbodemtraining: Het versterken van de bekkenbodemspieren is belangrijk tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Kinesitherapeuten kunnen vrouwen leren hoe ze deze spieren kunnen aanspannen en ontspannen, wat kan helpen bij de controle van urine-incontinentie en het bevorderen van een gezonde herstel na de bevalling.

  • Ademhalingstechnieken: Ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn voor ontspanning en pijnbeheersing tijdens de bevalling. Kinesitherapeuten kunnen zwangere vrouwen leren hoe ze diep kunnen ademen en hoe ze ademhalingstechnieken kunnen toepassen tijdens de arbeid.

  • Advies over mobiliteit: Kinesitherapeuten kunnen tips geven over hoe vrouwen zich comfortabeler kunnen verplaatsen en zich aanpassen aan veranderingen in hun lichaamsgewicht en grootte.

  • Postnatale begeleiding: Na de bevalling kan een kinesitherapeut hulp bieden bij het herstel van de spieren en gewrichten, en bij het versterken van de buik- en bekkenbodemspieren. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en het herstellen van de lichaamsfuncties na de zwangerschap.

  • Advies over hulpmiddelen: Kinesitherapeuten kunnen advies geven over het gebruik van ondersteunende hulpmiddelen zoals buikbanden of kussens om het comfort te verbeteren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat zwangerschapsbegeleiding bij een kinesitherapeut individueel is en is afgestemd op de specifieke behoeften en omstandigheden van elke zwangere vrouw. Vrouwen die zwangerschapsbegeleiding overwegen, moeten overleggen met een kinesitherapeut of andere zorgverleners om de beste aanpak voor hun situatie te bepalen.

Wenst u een afspraak te maken?

Tel: +32 9 225 80 11

Mail: evydanneels@kinea.be

bottom of page